Учени от университета в Цукуба, Япония установиха, че растително вещество, съдържащо

...
Учени от университета в Цукуба, Япония установиха, че растително вещество, съдържащо
Коментари Харесай

Вещество в кафето предотвратява свързани с възрастта нарушения на мозъка

Учени от университета в Цукуба, Япония откриха, че  растително вещество , съдържащо се в кафето, може да предотврати свързани с възрастта  нарушавания на мозъка , както и да усъвършенства паметта. Резултатите от проучването са оповестени в списание GeroScience.

По време на опита създателите дават на мишки тригонелин (TG) в продължение на 30 дни, растителен алкалоид, открит в кафето, както и в семена от сминдух и репички. Субектите в началото са били генетично модифицирани по подобен метод, че да остаряват по-бързо.

След курса на TG животните са минали тест на  когнитивните качества , включително  паметта и пространственото усещане . Субектите, които са получили растителна материя, посочили доста по-добри резултати спрямо техните родственици, които не са консумирали TG. По-специално, те станали по-добри в усвояването, структурирането и използването на информация за околната среда.

Последващият транскриптомен разбор на хипокампуса посочил, че сигналните пътища, свързани с развиването на нервната система, митохондриалната функционалност, синтеза на АТФ, възпалението, автофагията и освобождението на невротрансмитери, са доста по-добри в групата, приемала TG. В допълнение, естественият алкалоид потиска невровъзпалението. Екипът има вяра, че тригонелинът е обещаващ претендент за попречване на обвързваното с възрастта  увреждане на паметта .

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР